Kahve Sözlüğü
AA
Amerika dışındaki, özellikle Afrika kahvelerinde kullanılan bir derecelendirme birimidir. Normalden daha büyük (18 elek) , spesifik ve tutarlı çekirdekleri ifade eder. AA+ veya AA Plus terimleri de 18 elek ve üzeri çekirdekleri ifade etmektedir.
Americano, Caffè Americano
Yoğun espressonun sıcak su eklenerek inceltilmiş ve daha büyük bardakta servis edilen sunumu
Arabica
Etiyopya’da keşfedilen ilk kahve bitkisinden türemiş olan Coffea Arabica, daha çok yüksekliği 800-2000 metre arasında olan dağlık platolarda veya volkanik yamaçlarda yetişir. Her yağmurlu dönemin ardından çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 9 ay gerekir. Tipik bir arabica ağacı, bir yılda yaklaşık 6 kg meyve verir ve bu meyvelerden sadece 1 kg kahve çekirdeği elde edilir.
Yeşilimsi sarı renkteki oval Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve, Robusta’ya göre daha az kafein içerir. Ayrıca daha lezzetli ve tatlı bir aromaya sahiptir.
Arabica kahvesi dünya kahve üretiminin %70’ini oluşturur. Ancak hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olmadığından yetiştirilmesi daha zordur ve daha pahalıdır.
Asidite
Kahvede aranan bir özelliktir. Damağınızda ve dilinizin altında kuruluk hissi bırakır. Asit derecesinin kahve içindeki rolü şarabın lezzet katmasındaki rolünden farklıdır. Kahveye keskinlik ve canlılık katar. Asiditesi düşük kahve sıradan lezzete sahip olur.
Balance (Denge)
Kahvede hiçbir tadın tek başına diğerini bastıramadığını belirten tat terimidir.
Barista
İtalyanca barmen anlamına gelir. Günümüzde kahve konusunda bilgili, tecrübeli, kahve demlemeyi sanat haline getiren mesleği tanımlar.
Blend (Harman)
İki veya daha fazla tek kökenli çekirdeğin karıştırılmasına denir.
Body (Gövde)
Kahvenin dil üzerinde bıraktığı ağırlık hissidir, örnekle anlatmak gerekirse süt, suya göre daha gövdelidir.
Clean cup
Cupping esnasında kullanılan bu terim kahvenin temiz, yani herhangi bir yabancı tat barındırmadığını ifade eder.
Cupping
Kahve çekirdekleri duyusal değerlendirmesini gerçekleştirmek için profesyonel tadımcılar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Anahtar değerlendirme özellikleri: aroma, asidite, gövde, tat ve son tatdır.
EP (European preperation)
Kahve çekirdeklerinden, kusurlu çekirdek, taş, çöp gibi yabancı maddelerin elle ayıklanmış olduğunu belirten bir ifadedir.
Excelso
Kolombiya’da kullanılan bir kahve derecelendirme terimidir. Excelso kahve çekirdekleri Supremo’ya göre daha küçük çaptaki çekirdeklerdir (16 elek). Excelso derecesindeki kahveler daha yumuşak tat ve daha yüksek asiditeye sahiptir.
Kopi Luwak
Endonezya’nın Sumatra kahvesinden farklılık gösteren tek yanı bu kahvenin prosesinin farklı olmasıdır. Proses, Luwak ya da misk kedisi olarak bilinen hayvanın, olgun kahveyi yemesi ve meyveyi sindirerek, midede fermente olmuş çekirdekleri dışkı yoluya atmasıdır . Bu çekirdekler kuruduktan sonra toplanır ve temizlenir. Kopi Luwak, dünyadaki en pahalı kahvelerinden birisidir, bunun nedeni üretiliş şeklinin farklı ve çok sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır.
Monsooned
Hindistan’da bazı kahveler kasıtlı olarak 1 yıl süre ile açık depolarda nem yüklü muson rüzgarlarına maruz bırakılır. Çekirdeğin rengi yeşilden soluk sarıya döner ve çekirdekler şişer. Amaç; Eskiden kahvenin Hindistan’dan Avrupa’ya, üzeri açık, yavaş, yelkenli ahşap gemilerle taşındığı dönemde alışılmış Hindistan kahve lezzetini yakalamaktır.
Organic Coffee, Certified Organic
Yetiştirilme ve işlenmesi aşamalarında herhangi bir pestisit, herbisit veya benzeri kimyasal madde kullanılmamış ve ilgili kurumlarca bunun tespiti yapılarak onaylanmış kahvedir.
Peaberry
Peaberry (longberry veya caracol olarak da bilinir) küçük, yuvarlak çekirdeklerdir, kahve meyvesinin içinde iki yerine bir çekirdek geliştiğinde oluşur. Peaberry çekirdekler normal çekirdeklerden ayrılırlar ve belirlenmiş kahvelerden ayrı bir sınıf olarak satılırlar. Özellikle Japon pazarında popüler ve yüksek fiyatlara satılabilir. Tipik olarak, aynı ürünün normal çekirdeklerine göre daha parlak, daha asidik fakat daha yumuşaktır.
Quakers
Kavurma sonrasında açık renkli kalan hatalı kahve çekirdekleri
Rainforest alliance certified
Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) toprağın ve doğal kaynakların kullanımında, bunların işlenmesi ve pazarlanmasında, bunun ötesinde tüketici davranışlarında köklü değişiklikler yaparak doğal hayatı ve yağmur ormanlarındaki biyoçeşitliliği korumak amacıyla dünyanın saygın çevreci organizasyonlarından biridir. Tarım, ormancılık, turizm ve eğitim alanında yaptığı çalışmalarla ünlü olup, katılımcısı ve destekçisi olan firmalara yeşil bir kurbağa şeklindeki Rainforest Alliance mührünü veren kurumdur.
Robusta
Coffea robusta cinsi 0-800 metre arasında yetişir. Arabica’nın tersine düzensiz olarak çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 10-11 ay gerekir.
Sarımsı kahverengindeki yuvarlak Robusta çekirdeklerinden üretilen kahve, Arabica’ya göre yaklaşık iki kat daha fazla kafein içerir.
Robusta kahvesi dünya kahve üretiminin yaklaşık %30’unu oluşturur. Hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olduğundan yetiştirilmesi çok daha kolay ve ucuzdur.
SHB (Strictly hard bean) “Kesinlikle sert çekirdek”
Deniz seviyesinden 1200-1300 metre ve üzeri yükseklikte yetişen kahve anlamına gelir. Yüksek rakımlarda yetişen kahve daha yavaş olgunlaşır, bu sebeple aromasında ve yoğunluğunda ortaya çıkan fark onu daha cazip kılar. Genellikle daha pahalıdırlar.
SHG (Strictly high grown ) “Kesinlikle yüksekte yetişmiş”
“Sadece yüksekte yetişmiş” ifadesi de aynı ürünler için kullanılan eş anlamlı bir cümledir.
Supremo
Kolombiya’da kullanılan bir kahve derecelendirme terimidir. Supremo kahve çekirdekleri Excelso’ya göre daha büyük çaptaki çekirdeklerdir (18 elek). Tutarlı asit dengesi, zengin aroma ve kuvvetli tadıyla tercih edilen bir kahvedir.